Havutça AKP tasarısına imza koydu” söylentisini yalanladı

Havutça  AKP tasarısına imza koydu” söylentisini yalanladı

MİLLETVEKİLİ NAMIK HAVUTÇA;CHP,BÜYÜKŞEHİRDE ORTAK DİLİ KONUŞUYOR`` SÖYLENTİSİNE ``AKP TASARISINA İMZA ATMADIM`` DEDİ



  • CHP Balıkesir Milletvekili Havutça TBMM'de görüşülen ve kamuoyunda büyükşehir tasarısı olarak bilinen AKP tasarısına imza koydu” iddialarının gerçeği yansıtmadığı söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, AKP'nin hazırlayıp TBMM'ye getirdiği Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili olarak kamuoyuna yansıtılan CHP ortak bir dili kullanmıyor” iddialarının doğru olmadığını söyledi. Havutça, AKP'nin tasarısına karşı olduklarını, bu tasarıya itiraz noktalarını çok net ortaya koyduklarını dile getirerek CHP Balıkesir Milletvekili olarak AKP'nin tasarısına karşı olduklarını, AKP'nin tasarısına imza koymadığını ve iddia edildiği gibi bir ikilem yaşamadıklarını” dile getirdi.

Havutça, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa'nın 24 Kasım 2011 tarihli 2/234 esas numaralı Malatya`da Büyükşehir Belediyesi Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'ne 20 CHP'li 20 milletvekili arkadaşıyla birlikte imza koyduğunu belirterek, bu teklifin AKP'nin Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgisi bulunmadığını söyledi. Havutça şu bilgileri verdi:

TBMM Komisyonu'nda görüşülen raporun adını iyi okumak gerekiyor. Raporun tam adı, ‘338 sıra sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve 20 Milletvekilinin; Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve 22 Milletvekilinin; Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova'nın; Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın; Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen'in; İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın; Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve 14 Milletvekilinin Benzer Mahiyetteki Kanun Teklifleri ile İçişleri Komisyonu Raporu'dur. Raporun adında geçen ‘Benzer Mahiyetteki Kanun Teklifleri' ifadesinden de anlaşılacağı üzere şu an TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İçişleri Komisyon raporu birden fazla kanun teklifinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AKP'li kurmayların hazırladığı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile birleştirilmiştir. Komisyonlarda görüşülen kanun tasarısı ve kanun teklifleri aynı mahiyette olmaları durumda birleştirilebilirler. Birden çok tasarı veya teklifin birleştirilmesi halinde bunlar da sıra sayısında yer alır. Sıra sayısının sonunda komisyonun kabul ettiği metin ile görüşmelere esas alınan tasarı veya teklif metni karşılaştırmalı olarak bulunur. Genel Kurul görüşmeleri, komisyonun kabul ettiği metin üzerinden yürütülür. Yani bu birleştirme işlemi TBMM İçtüzük gereğidir.”

AKP'nin Tasarısına İmza Koymadım, CHP'nin Teklifine İmza Koydum”

AKP`nin bugün ne yapmaya çalıştığını anlamak için şu noktalara dikkat çekmeliyim:

AKP diyor ki, ‘Biz bu bütünşehir modelini getirdik' diyor. Bu bağlamda kurulan büyükşehir sınırları il mülki sınırları ile düzenleniyor. İtiraz noktalarımızdan biri budur. AKP'nin mülki il sınırları ile kurmaya çalıştığı bütünşehir belediyeleri Anayasal, hukuksal ve bilimsel gerçeklere aykırıdır. Diğer yandan, benim de imza koyduğum CHP Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba'nın Malatya`da Büyükşehir Belediyesi Kurulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM İçişleri Komisyon'unda benzer mahiyette kanun teklifi olduğu için AKP'nin hazırladığı kanun tasarısıyla aynı komisyon raporunda birleştirilmiştir. Sayın Ağbaba'nın kanun teklifi, AKP'nin hazırladığı kanun tasarısı ne aynı eksende ne de bir köşesindedir. Sayın Ağbaba'nın kanun teklifi, CHP'nin ve CHP Balıkesir Milletvekili olarak benim AKP'nin kanun tasarısı ile ilgili olarak karşı olduğumuz noktalarla ortak noktası bulunmadığı gibi ne anayasal ne hukuksal ne de bilimsel gerçeklere aykırı değildir. İmza koyduğum kanun teklifinin bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 338 sıra sayılı komisyon raporunun içinde yer alması tamamen yasama tekniği ile ilgilidir ve TBMM İçtüzük esaslarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu durumdan hareketle benim AKP'nin tasarısına imza koyduğum söylenmesi doğru değildir. CHP'nin ortak bir dili kullanmadığı ifadesi de doğru değildir. Aksine ortak bir dili kullandığımızı açıkça ifade etmek isterim.”







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı